Vuokrahuvilan sijainnilla on väliä

Erilaisilla lomakohteilla on eri tarkoituksia ja mahdollisuuksia. Lomahuvilan vuokraamisessa on siten hyvä ottaa huomioon sen sijainti, sillä juuri sijainti määrittelee käytännössä sen, mitä lomalla voi tehdä. Onko tarkoitus olla lataamassa akkuja luonnon helmassa, pitää aktiivilomaa tai olla mahdollisimman lähellä kaupungin sykkivää ydintä?

Olipa suunnitelmissa sitten pelkkää riippukeinussa makoilua hyvä kirja kourassa tai kaikki hauskat ulkoiluaktiviteetit tiivistettynä muutamaan päivään, loma kauniissa ympäristössä rauhoittaa ja virkistää aina mieltä. Kaupunkihuvilakin voi ajaa asiansa, mikäli itselle paras tapa rentoutumiseen on urbaanin ympäristön palveluiden ja kulttuurin selaaminen: laadukkaat kahvilat ja kaupat, mielenkiintoinen arkkitehtuuri tai uppoutuminen museoiden ja taidegallerioiden syövereihin.

Mökkejä vuokrataan Suomessa usein sitä varten, että pääsee luonnon läheisyyteen. Se antaa monelle kaupunkilaiselle irtioton arjen hulinasta. On hiljaista, seesteistä ja maanläheistä. Majapaikan voi vuokrata niin järven kuin merenkin rannalta, saaresta, keskeltä metsiä ja kukkuloita tai maaseudun peltojen katveesta.

Suomen ollessa tuhansien järvien maa, ei veden läheisyydessä olevista huviloista ole pulaa. Etenkin kesällä kyseisen sijainti antaa loputtomasti mahdollisuuksia nautinnolliseen lomaan: voi uida, veneillä, meloa, kalastaa ja mitä tahansa muuta tuleekaan mieleen. Järven rannalla ollessakin moni mökki on myös käytännöllisesti katsoen metsässä. Lomalla voi täten tehdä seikkailuja vehreiden puiden uumeniin, bongata eläimiä ja löytää luonnonvaraisia marjoja.

Usein mökin läheisyydessä ajomatkan päässä on hyvä olla jotain mielenkiintoista tekemistä niille, jotka janoavat lomaansa välillä myös toimintaa. Esimerkiksi laskettelukeskuksen läheisyydessä olevat vuokramökit antavat usein niin omaa luonnon rauhaa kuin myös mahdollisuuden nauttimaan talviurheilusta. Etenkin kesäisin on myös lukemattomia vaihtoehtoja aktiviteeteille ja harrastusvaihtoehdoille rentoutumisen lomassa. Usein maaseudulla sijaitsevat mökit ovat lähellä esimerkiksi mansikanpoimintapaikkoja.

Kaupungista huvilaa vuokratessa on hyvä pitää mielessä muun muassa kulkuyhteydet sekä alueen tyyppi, jolla asunto sijaitsee. Kukaan tuskin haluaa viettää lomaansa meluisassa naapurustossa, jossa bassot raikaa läpi yön. Kaupungeissa asunnon sijainnin kanssa saakin olla erityisen varovainen: luonnossa olevat mökit ovat usein tarpeeksi kaukana naapureista, ettei äänet helposti kulkeudu perille asti. Kaupunkihuvilassa on kuitenkin se etu, että kaikki palvelut ovat lähellä. Onkin hyvä ottaa huomioon useimpien erämökkien olevan kymmenien kilometrien päässä lähimmästä kaupasta tai ravintolasta.