Taianomainen talvi Suomen luonnossa

Talvella luonto on unessa, lumen ja jään peittämä. Suomen talvi on kylmä ja pitkä: se kestää joulukuusta maaliskuuhun, yhteensä noin 120 päivää. Lämpötila voi vaihdella -30 ja 0 asteen välillä tehden tälle vuodenajalle omat erityispiirteensä. Talvi on kuitenkin parhaimmillaan Suomen luonnon kauneinta aikaa. Niin maata kuin puitakin peittävä lumikerros vähintään näyttää pumpulilta – tosin yksi keskikokoinen kuusi voi kantaa harteillaan jopa toista tonnia lunta. Kirpeän pakkasilman päivinä puuterilumi kimaltaa auringossa ja nollan asteen säässä taas harmaa tihkusade verhoaa maiseman samalla siten, että taivaan ja lumisen maan rajaa on vaikea erottaa. Suomen luonto on talvella väritön ja koruton, mutta lumi tuo onneksi valoa maisemaan.

Maa ja vedet jäätyvät talven aikana: sydäntalvi onkin luonnossa hiljaista aikaa. Niin kasvit kuin osa eläimistäkin lepäävät lumen alla ja yrittävät selviytyä kylmyydestä. Jotkin eläimet kuitenkin ovat talvellakin aktiivisia, kuten monet linnut ja esimerkiksi naalit. Ihmisetkin ovat talven aikana taipuvaisia vetäytymään koteihinsa lämmön ääreen, eikä usein kenenkään tee mieli lähteä vapaaehtoisesti viettämään aikaa ulos. Talvella Suomen luonnosta on kuitenkin myös mahdollista nauttia, kunhan huolehtii tarpeeksi lämpimästä vaatetuksesta. Lumiset pellot tekevät hiihtoladuille oivallisen alustan, ja jäiset järvet kutsuvat hiihtäjien ja luistelijoiden lisäksi myös avantouijia sekä pilkkijöitä. Pilkkimistä voikin kutsua suomalaisten meditaatioksi.

Etenkin Lapin talvista luontoa voi kuvailla oikeaksi talviseksi ihmemaaksi, mutta parhaimpina talvina taianomainen maisema saavuttaa myös etelän. Valkoinen maa ja sininen taivas luovat todellisen värikontrastin, josta ei voi muuta kuin nauttia. Lapissa on talven aikana kaikista eniten lunta koko Suomesta, ja Kilpisjärvellä vuonna 1997 mitattu lumiennätys olikin mukavat 190 senttimetriä. Suomen pohjoisin osa on napapiirin yläpuolella, joten aurinko ei nouse ollenkaan muutamaan kuukauteen talven aikana. Päivät eivät kuitenkaan ole täysin pimeitä – niitä valaisee parin tunnin mittainen hämärä iltapäivän aikoihin. Tämä napaseudun yö on nimeltään kaamos. Pimeys tuo tullessaan kuitenkin mitä kirkkaimmat tähtitaivaat sekä tietenkin revontulet. Yksi koko Suomen suurimmista vetonauloista talvikautena onkin tämä kaunis valoilmiö, jota ihmiset ympäri maailmaa saapuvat katsomaan.