Suomen luonnon kevät ja syksy – väriloistoa ja muutoksen tuulia

Kevät ja syksy ovat molemmat murroksen vuodenaikoja – luonto valmistautuu kesään ja talveen. Näiden kausien aikana pystyy todistamaan luonnon asteittaisen muodonmuutoksen, joka välillä voi tapahtua hyvinkin nopeasti. Se on aikaa niin kasveille kuin eläimillekin karistaa talviuni harteilta ja valmistautua kukoistamaan, tai päinvastoin rauhoittua ja kerätä voimavaroja tulevaa kylmyyttä varten. Vaikka nämä vuodenajat ovat muutoin kovin erilaiset, on niillä kuitenkin yksi asia yhteistä – syksy ja kevät ovat revontulien parasta aikaa.

Suomen kesä on lyhyt, mutta vielä lyhyempi on kevät. Se kestää maaliskuusta toukokuuhun, mutta lumipeite sinnittelee maassa usein vuodesta riippuen jopa huhtikuun loppuun. Ei ole ollenkaan tavatonta saada räntäsuihku vielä vappupäivänäkin. Kevät on se vuodenaika, jolloin Suomen eri osat eroavat toisistaan kaikista eniten. Pohjoisessa voi vielä lasketella, kun etelässä aurinko jo lämmittää mukavasti ja kasvit alkavat heräillä. Kevätauringon säteet hoivaavat ja antavat uutta energiaa luonnolle. Varsinkin etelässä puiden lehdet puhkeavat ja ruoho alkaa kasvaa suorastaan silmin nähtävällä vauhdilla – aivan kuin muutamassa päivässä. Yleensä toukokuun loppuun mennessä tuore lehvästö on heleän ja raikkaan vihreä, ja ensimmäisten kukkien väriloisto alkaa värittämää maisemaa. Myös meret ja järvet alkavat avautua jään alta heti kun aurinko on tarpeeksi voimakas lämmittämään routaa pois. Suomen kevät on lintubongareiden paratiisi, sillä taivas täyttyy kotimaahan etelän lomareissultaan palaavista muuttolinnuista.

Syksy kestää syyskuusta marraskuuhun ja se on Suomen luonnossa taianomaista aikaa. Kesä päättyy varsin näyttävään tyyliin metsien värien massiivisella räjähdyksellä, joka tunnetaan myös nimellä ruska. Syksyisen lämpimät värit – punainen, ruskea ja keltainen – maalaavat maiseman syvillä ja pehmeillä sävyillään erityisesti Suomen pohjoisemmissa osissa. Lapin ruska on kaikista loistokkain ja se on monen suosikkiaikaa vaeltaa tuntureiden ja erämaiden keskellä ennen kuin talven lumi peittää kulkumaastot. Suomi on kuitenkin käytännössä metsien peitossa vaihtelevissa määrin myös kaupungeissa, joten väriloistoa pääsee todistamaan edes vähän myös eteläisemmissä osissa maata. Syksy tuo taiteellisen maiseman lisäksi mukanaan myös luonnon antimia: metsät ovat pullollaan villeinä kasvavista sienistä, kuten kantarelleista ja herkkusienistä, sekä herkullisista marjoista, kuten puolukoista, lakasta ja tyrnistä.