Mökkielämän huumaa

Suomalaiset ovat aina rakastaneet mökkielämää, satunnaisia poikkeuksia lukuun ottamatta. Monet viettävät suuren osan kesälomastaan omalla tai vuokratulla mökillä, kaukana kaupunkien hektisestä arjesta. Innokkaimmat mökkeilijät vetäytyvät luonnon rauhaan myös talvisin. Mikä siinä sitten oikein viehättää? Iltalehden artikkelissa kootaan parhaimmat ja suurimmat syyt siihen, miksi mökkielämä on niin ihanaa kuin se on. Niiden lukemisen jälkeen ei voi muuta kuin lähteä suunnittelemaan seuraavaa kotimaan matkaa ja vuokramökin valintaa. Viimeistään vuokramökillä muutaman viikon oleskelun jälkeen voi varmasti päättää, onko mökkielämä juuri itseä varten vai ei.

Vapaus

Mökillä ollessa voi tehdä juuri niin kuin itse haluaa, milloin haluaa. Mitään sen suurempia velvoitteita ei ole – on vain syötävä hyvää ruokaa ja nukuttava pitkään, sekä tietenkin nautittava elämästä. Luonnossa oleminen ilman aikatauluja rentouttaa ihmeen paljon. Mökillä ollessa onkin oikea mielentila ja ylimääräistä aikaa suosikkiharrastuksille, joita ei arjen kiireen keskellä ehdi harrastamaan. Miten olisi onkiminen aurinkoisena kesäpäivänä tai maalaamiseen tutustuminen luontomaiseman innoittamana?

Hyvä seura

Mökkielämän pariin on mukava lähteä ystävien kanssa. Loman merkeissä kaikki nauttivat olostaan ja toisten seurasta. Usein suomalaisten mökkipaikkakuntien kahviloissa tai kyläkaupoissa voi saada myös uusia tuttavuuksia, kun ihmiset ovat huomattavasti tavallista leppoisampia ja välittömämpiä.

Ruoka

Lomamökillä etenkin kesäisin ollessa on mahdollisuus nauttia mitä tuoreimmasta, terveellisimmästä ja raikkaimmasta ruoasta. Metsistä löytyy makeita luonnonvaraisia marjoja ja useiden mökkialueiden lähettyvillä on myös paikallisia maatiloja, jotka myyvät esimerkiksi satokausituotteita. Ruoanlaitto ja uusien maukkaiden reseptien kokeileminen ovat paljon houkuttelevampaa puuhaa, kun siihen on aikaa. Mökillä ollessa usein koko lomaporukka osallistuu aterioiden valmistamiseen, jolloin siitä tulee hauskaa puuhaa ystävien kesken.

Rentoutuminen

Luonnon helmassa ei tarvitse pukeutua hienoihin vaatteisiin. Lomapäivät ovatkin oivaa aikaa esimerkiksi vanhojen, mutta käyttökelpoisten tai ihan vaan mukavien vaatteiden käyttämiseen. Useimmat meistä kun ei kuitenkaan arkielämässä viitsi kulkea missä tahansa säkeissä pitkin katuja – olivatpa ne päällä kuinka mukavia tahansa.

Saunominen. On luultavasti turha sanoa enempää, sillä saunominen on ehdottomasti yksi mökkielämän parhaista puolista. Aidon puusaunan tunnelma on aivan eri, kuin usean kaupunkikodin sähkösaunan tuoma fiilis. Lisäksi, onko mitään parempaa, kuin pulahtaa saunasta suoraan järveen uimaan ihaillen samalla auringonlaskun kultaisia säteitä?