Miltä kuulostaisi kesäillat ilman hyttysiä?

Harmoniset kesäillat luonnon parissa idyllisen vuokramökin laiturilla istuskellen kuuluvat ehdottomasti useimpien suomalaisten lempihetkiin. Vaimea ininä voi kuitenkin hetkessä uhata illan rauhaa, kun ymmärtää olevansa hyttysten piirittämä. Hyttyset ovat kesäisin lähes jokaisessa Suomen kolkassa mökkiläisten riesana. Erilaiset myrkkysuihkeet katoavat kauppojen hyllyiltä heti, kun säät lämpenevät ja mökkikausi alkaa. Torjunta-aineet sisältävät kuitenkin varsin kyseenalaisia aineita, jotka eivät varmasti ole ihmisellekään hyväksi. Miten siis päästä hyttysistä eroon ilman myrkkyjä? Onneksi hyönteistutkija Pasi Sihvonen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta on perehtynyt asiaan ja voi tarjota ratkaisun pulmaan.

Kesän lämpimillä ilmoilla on usein myös kosteaa ja tällöin hyttyset menestyvät erityisen hyvin. Naaraat jättävät munansa yleensä paikkoihin, joihin kerääntyy vesilammikoita, kuten ojiin, painanteisiin ja sadevesitynnyreihin. Munat säilyvät jopa vuosikausia maan uumenissa, ja ne kuoriutuvat vasta olosuhteiden ollessa ihanteelliset. Avonaiset vesisäiliöt on tarpeen peittää, mikäli vesi seisoo niissä yli viikon. On myös hyvä ottaa huomioon, että hyttyset pitävät varjoisista ja tuulettomista paikoista. Siten iltaisin kannattaa siirtyä avoimemmalle piha-alueelle.

Hyttysten torjumiseksi ei onneksi aina ole tarpeen turvautua myrkkyihin. Ne välttelevät useita luonnonkasveja, kuten basilikaa, kissanminttua, laventelia ja rosmariinia niiden tuoksujen takia. Laventeliöljyä voi laimennettuna käyttää myös punkkien karkotteena sipaisemalla sitä hihansuihin ja koiran valjaisiin.

Myynnissä on myös erilaisia hyttysansoja, joiden avulla hyttysiä voi saada nalkkiin sisätiloissa. Niissä käytetään houkuttimena esimerkiksi UV-valoa, mustavaloa, hiilidioksidia, lämpöä ja kosteutta. Tämän kaltaisten ansojen vaikutusalue on kuitenkin suhteellisen pieni, minkä vuoksi ne sopivatkin paremmin esimerkiksi makuuhuoneeseen ulkoilutilojen sijaan. Tuuletinkin toimii varsin tehokkaasti.

Välillä hyttyset tuntuvat pitävän joistain ihmisistä enemmän kuin toisista. Tämä johtuu ihmisen iholla elävien bakteereiden tuottamista kemikaaleista, jotka antavat jokaiselle ihmiselle omalaatuisen ominaistuoksun. Jotkut tuoksut houkuttelevat hyttysiä enemmän ja jotkut vähemmän. Lisäksi hyttysiä huitoessa ihminen tuottaa erityisen paljon hiilidioksidia ja lämpöä, jotka molemmat vetävät hyttysiä puoleensa entistä enemmän. Parempi siis pysyä rauhallisena.

Ihmisen sietokyky pistoksille kasvaa sitä mukaa, kun hyttysten antaa pistää. Suomessa on kuitenkin noin 50 hyttyslajia, joten yhden lajin pistoksien sietokyvyn nousu ei vaikuta muiden lajien aiheuttamiin reaktioihin. Pistoksiin reagoiminen on myös varsin yksilöllistä ihmisestä riippuen.