Luontokuvaaja suosittelee neljää luontokohdetta retkeilijälle

Lomalla on mitä mainiointa aikaa maakuntamatkailla ja vierailla upeissa kotimaisissa kansallispuistoissa. Viime aikoina yhä useammat ovatkin tehneet vaellusmatkoja luontoon, sillä Metsähallituksen mukaan kansallispuistoissa vieraili vuoden 2017 aikana ennätysmäärä kävijöitä, jopa 3,1 miljoonaa ihmistä. Luonto kiehtoo modernia ihmistä jatkuvasti enemmän, kun hurjaa vauhtia kehittyvästä teknologian maailmasta halutaan irrottautua.

Nuuksio

Suomen tunnetuimpien kansallispuistojen joukkoon kuuluu Nuuksio ja Ukko-Koli, mutta myös muut hieman tuntemattomammat luontokohteet ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia. Suomessa on kuitenkin yhteensä jopa 40 kansallispuistoa, jotka ovat kaikki toinen toistaan kauniimpia. Luontokuvaaja Eeva Mäkinen on nähnyt suhteellisen paljon suomalaista luonnonmaisemaa ja Yle:n artikkelissa hän kertookin kaikki omat suosikkinsa retkeilyyn.

Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot

Tammelan ja Forssan kupeessa sijaitsevat rinnakkain Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot, jotka tarjoavat luontokuvaajan mielestä koko eteläisen Suomen parhaimpia luontokokemuksia. Liesjärven puistossa voi idyllisissä maisemissa tehdä melontaretkiä muun muassa Kyynäränharjun kupeessa tai meloa viiden kilometrin mittaisen matkan Korteniemen perinnetilalle.

Torronsuolla on puolestaan tarjolla myös kevyempiä vaellusreittejä, kuten 1,6 kilometrin pituinen Kiljamon kierros. Reitin puolessa välissä on Kiljamon lintutorni, johon vaeltaja voi kivuta ihastelemaan maisemia. Näkymät ovatkin vaikuttavat erityisesti auringonnousun aikaan, kun auringon ensisäteet pyyhkäisevät tornin alla näkyvän metsikön läpi.

Syötteen kansallispuisto

Niin kesän kuin talvenkin retkiin sopii erityisen hyvin Syötteen kansallispuisto, joka ulottuu Pohjois-Pohjanmaalta aina Etelä-Lappiin asti. Kesäkaudella kannattaa kivuta muutaman kilometrin mittainen matka Pyhitystunturin päälle, josta näkyvät maisemat salpaavat hengen. Talvella puolestaan oikea valinta on Ahmavaara, jonka luokse pääsee ensin hiihtämällä noin 10 kilometrin matkan tunturin juurelle ja sitten jatkamalla jalan 1,5 kilometrin matkan huipulle.

Oulangan kansallispuisto

Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Lapin alueilla sijaitsee Oulangan kansallispuisto, jossa sijaitsee myös monien tuntema vaellusreitti nimeltä Karhunkierros. Vaikka kyseinen puisto voi suosion takia olla välillä ruuhkainen, on melomalla ja pyöräilemällä kuitenkin mahdollista löytää hieman piilossa olevia upeita ja uusia paikkoja.

Sompion luonnonpuisto

Sompion luonnonpuisto sijaitsee Sodankylässä, Lapin villissä luonnossa. Kyseinen puisto sulkee sisäänsä muun muassa Pyhä-Nattasen tunturin, jonka laelle pääsee kahden kilometrin mittaisen vaellusmatkan taittamisen jälkeen. Maisemat ovat tältäkin tunturilta nähtynä järisyttävän upeita ja matkailijoita virkistää sen huipulla sijaitseva päivätupa.