Faktoja ja numeroita suomalaisten kesämökeistä

Kesämökit ja huvilat ovat yhtä erilaisia kuin omistajansakin. Jotkut haluavat perinteisen hirsimökin ilman sähköjä ja ulkohuussilla varustettuna, kun taas toiset suosivat kesäasunnon rakentamisessa modernia arkkitehtuuria ja kaikkia mahdollisia mukavuuksia, kuten poreammetta ja sähkösaunaa. Toiset viihtyvät pienemmässä majassa, kun toiset taas vähän suuremmassa lukaalissa. Yhteistä kuitenkin useimmille mökkien omistajille on sen tarkoitus: mökille lähdetään loman viettoon, rentoutumaan ja nauttimaan luonnon läheisyydestä hyvässä seurassa tai yksinkin.

Suomalaisten kesämökkien määrä on kasvanut tasaiseen tahtiin. Vuonna 1990 mökkejä oli suomessa hieman päälle 350 000 kappaletta, kun taas vuonna 2014 määrä oli jo 500 000. Karkeasti laskettuna tämä tekee keskiarvoisesti noin 5 400 uutta kesämökkiä vuodessa, ja vuonna 2014 niitä rakennettiin yhteensä 3 244. Kaupungistumisen myötä yhä useammat asuvat suurkaupunkien sykkeessä, josta halutaan päästä välillä irrottautumaan ja lataamaan energiaa luonnon pariin.

Pinta-alaltaan uudet kesämökit ovat suurempia kuin aikaisemmin. Keskimääräisesti kaikista kesämökeistä laskettuna yhden rakennuksen pinta-ala on 48 neliömetriä, mutta 2010-luvulla rakennettujen vapaa-ajan asuntojen keskimääräinen pinta-ala oli jopa 72 neliötä. Ihmiset haluavat mökeiltään entistä enemmän, eikä tilan puolesta turhaan kursailla. Kesämökit halutaan myös mahdollisimman lähelle järven rantaa, sillä mediaanietäisyys asunnolta lähimpään vesistöön oli 37 metriä. Onneksi Suomesta löytyy tarpeeksi järvenrantoja kaikille mökkiläisille, jotka nauttivat laiturilla istumisesta ja veneilystä.

Suomi on suhteellisen suuri maa, joten mökin rakentaminen minne vaan ei ole aina kannattavaa. Mökkimatkan pituus voi vaikuttaa huomattavasti siihen, kuinka usein sinne päästään tai jaksetaan lähteä esimerkiksi lyhyemmäksi aikaa. Keskimääräisesti kodin ja kesämökin välinen matka oli vuonna 2014 91 kilometriä, mutta puolet matkustusmatkoista oli korkeintaan 37 kilometriä. Etelässä asuville uusmaalaisille mökkimatkan pituus oli huomattavasti suurempi sen ollessa keskiarvoisesti 166 kilometriä ja mediaanina 130 kilometriä: jopa yli kolminkertainen verrattuna koko Suomen mediaaniin.

Jopa 413 000 suomalaista omisti kesämökin jo vuonna 2014, ja monessa pienemmässä kunnassa kesäasukkaat kaksinkertaistavat väkimäärän kesäkaudella. Mökin omistajien keski-ikä puolestaan oli 62 vuotta. Näillä perustein onkin turvallista sanoa suomalaisten olevan todellista mökkikansaa, joka osaa nauttia rauhallisesta lomasta kesäasunnoilleen erakoituneina.