Asuntoveneet – mökkeilyn ja veneilyn yhdistelmä

Monen ihanteellinen kesäloman kohokohta on viikko tai pari idyllisen järven rannalla olevassa mökissä. Mökkeily onkin ollut suomalaisilla aina lähellä sydäntä: pääsee luonnon helmaan ja irtautumaan arjesta. Järven läheisyys on usein tärkeä tekijä ja mikä onkaan sen parempaa, kuin lipua rauhallisesti veneellä pitkin peilityyntä vedenpintaa iltahämärässä. Välillä järven rannalta ei kuitenkaan löydy sopivaa paikkaa, johon asettaa oma kesähuvila. Onneksi tähän on keksitty ratkaisu.

Kelluvat huvilat

Hollolalaisyritys CatMarina Oy valmistaa kelluvia huviloita, joiden avulla ihmiset pääsevät nauttimaan mökkeilystä ja veneilystä niiden yhdistetyssä muodossa. Näistä uivista huviloista löytyy kaikki tarpeellinen: olohuone, keittiö, makuutilat, vessa ja jopa sauna. Yli 50 neliömetrin sisätilat antavatkin mukavasti tilaa rentoutumiselle. Lisäksi venehuvilasta löytyy myös iso terassi ja koko katon kokoinen kaiteellinen oleskelutasanne. Huvilaa kelluttaa kaksirunkojärjestelmä, johon kuuluu kaksi metrin levyistä ja koko aluksen pituista ponttoonia. Sen laitehuoneesta löytyy generaattori, akustot ja meriveden puhdistuslaite, joka tekee suolavedestä juomakelpoista. Näinkin runsaan tekniikan myötä tuntuu, ettei tästä mökistä puutu mitään.

Kuljetus

Huvilan kuljettaminen on hyvin yksinkertaista ja sitä kannatteleva järjestelmä mahdollistaa huvilan tasaisen, sulavan ja ketterän liikkumisen myös myrskyssä. Jokamiehenoikeuden luvalla ja koska huvila on käytännössä rekisteröity veneeksi, sillä saa rantautua minne vain aina kun löytää täydellisen majapaikan. Nyt ei enää tarvitsekaan tyytyä vain yhteen mökkimaisemaan, vaan on mahdollista saada kaikki kauneimmat lomakokemukset. Pysyvästi ei kuitenkaan voi tällä asuntoveneellä jäädä mihinkään rantaan. Pysyvästi tietyllä omalla paikalla mökin pitäminen voi tarvita toimenpideluvan.

Idean tausta

Idea kelluvaan huvilaan lähti valmistajan itsensä, yrityksen toimitusjohtajan Heimo Hälikän omasta tarpeesta. Sopivaa rantatonttia ei meinannut millään löytyä, vaikka upean kesäasunnon rakentaminen oli suunnitelmissa. Täten syntyi idea sen rakentamisesta järven päälle ja luotto yhdistetyn mökkeily- ja veneilymuodon tulevaisuuteen on kova. Kelluvien mökkiunelmien hinta on noin 26 000 eurosta aina 200 000 euroon ja niistä suunnitellaan tulevan vientituotteita ulkomaillekin, kuten Ruotsiin.

Tämä mökkeilyn uusi muoto avaa mahdollisuuksia mitä parhaimmille kesälomille, joista ei puutu seikkailua ja matkailua. Perinteinen veneily on monen suosikkipuuhaa juuri sen vuoksi, että se avaa koko vesistön myötä mahdollisuudet löytää upeita maisemia. Asuntoveneellä toteutettuna tämä on kuitenkin huomattavasti mukavampaa.